Urà Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploració Plutó

Neptú

És el planeta més exterior dels gegants gasosos i el primer que fou descobert gràcies a prediccions matemàtiques.

L'interior és roca fosa amb aigua, metà i amoníac líquids. L'exterior és hidrogen, heli, vapor d'aigua i metà, que li dóna el color blau.

És un planeta dinàmic, amb taques que recorden les tempestes de Júpiter. La més gran, anomenada Gran Taca Fosca, tenia un tamany similar al de la Terra, però al 1994 va desaparèixer i, després, se n'ha format una altra.

Els vents més forts de qualsevol planeta del Sistema Solar són els de Neptú. Molts d'ells bufen en sentit contrari al de rotació. Prop de la Gran Taca Fosca s'han mesurat vents de 2.000 Km/h.

La nau Voyager II es va apropar a Neptú l'any 1989 i el va fotografiar. Va descobrir sis de les vuit llunes que té i va confirmar l'existència d'anells.

Neptú té un sistema de quatre anells estrets, primets i molt tènues, difícils de distingir amb els telescopis terrestres. S'han format a partir de partícules de pols, arrencades de les llunes interiors pels impactes de meteorits petits.

A l'atmosfera de Neptú s'arriba a temperatures de 260 ºC sota zero. Els núvols, de metà congelat, canvien amb molta rapidesa. La foto de la dreta mostra els canvis que va detectar el Voyager II en un període de només 18 hores.

La distància que ens separa de Neptú es pot entendre millor amb dues dades: una nau ha de fer un viatge de dotze anys per arribar-hi i, quan hi és, els seus missatges triguen més de quatre hores per tornar a la Terra.

Dades sobre Neptú La Terra
Tamany: radi equatorial 24.746 km. 6.378 km.
Distància mitjana al Sol 4.504.300.000 km.149.600.000 km.
Dia: període de rotació sobre l'eix 16,11 hores23,93 hores
Any: òrbita al voltant del Sol 164,8 anys1 any
Temperatura superficial mitjana -200 º C15 º C
Gravetat superficial a l'equador 11 m/s2 9,78 m/s2
Ampliar les imatges
del planeta Neptú
Foto de canvis estacionals a Neptú Foto de la superfície de Neptú Interior del planeta Neptú

Les llunes de Neptú

Des de Neptú, el Sol és molt lluny, 30 vegades més que la Terra, i només sembla un puntet molt brillant. Tots els altres planetes són entre ell i el Sol, a distàncies enormes, de manera que no es veuen.

Però hi ha una cosa més. El 10 d'octubre de 1846, menys de tres setmanes després del descobriment de Neptú, l'astrònom William Lassell va descobrir que tenia un satèl.lit, i brillava més que els dos satèl.lits d'Urà coneguts fins aleshores.

Tritó

Té un diàmetre de 2.700 Km. i gira a 355.000 Km. del planeta en poc menys de 6 dies. Té dues característiques que el fan especial: és l'únic satèl.lit gran que gira en direcció contrària a la rotació del seu planeta i és l'objecte del Sistema Solar on s'ha mesurat la temperatura mitjana més freda, 235 ºC sota zero.


  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [Júpiter] [Saturn] [Urà] [Neptú] [Plutó]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploració] [Enllaços]
Capçalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar