Meteorits Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploració Enllaços

Exploració de l'espai

 

Fins al segle XX, la idea de viatjar per l'espai era cosa de científics massa avançats o d'escriptors amb molta imaginació.

El coneixement de l'espai, quan només es podia observar a ull nu, era limitat i sovint es basava més en creences màgiques o religioses que en la realitat.

A partir de l'any 1600 els estudis de Kepler, la invenció del telescopi i les observacions de Galileu van cambiar el panorama. Però, malgrat que els instruments d'observació van millorar molt, continuaven enganxats a terra.

Des del final de la Segona Guerra Mundial, al 1945, la cursa cap a l'espai es va intensificar. Els alemanys havien perfeccionat els coets i els seus coneixements van ser fonamentals per als russos i nord-americans.

Quan es va aconseguir traspassar l'atmosfera de la Terra va començar l'era espacial, primer amb satèl.lits i sondes i, després, amb naus tripulades.

Els soviètics (ara es diu russos) van llençar el primer satèl.lit artificial, l'Sputnik I, el 4 d'octubre de 1957. Un mes després, el 3 de novembre, van enviar el primer ser viu, la gossa Laika, a bord de l'Sputnik II.

Al febrer de 1958, els Estats Units van posar en òrbita l'Explorer I, el seu primer satèl.lit. El 12 d'abril de 1961 els soviètics van aconseguir el primer vol tripulat i Yuri Gagarin va ser el primer astronauta. Poc després el nord-americà Alan B. Shepard va sortir un quart d'hora fora de la seva càpsula. Era el primer passeig espacial.

Ampliar aquestes imatges
de l'esploració del Cosmos
Foto d'un rover lunar Foto d'una nau a Mart La nau Stardust empaita un cometa

Objectiu: la Lluna

A partir de 1966 l'objectiu era la Lluna i els americans hi van arribar abans. El 21 de juliol de 1969 la càpsula Apollo XI es va quedar en òrbita lunar mentre el mòdul Eagle baixava fins la superfície. Neil Armstrong es va convertir en el primer humà que trepitjava la Lluna.

   

També els russos van arribar a la Lluna i, a més, a partir del 1971 van dedicar els seus esforços a construir una estació espacial. Després ho van fer els americans. Europa i Japó van crear les seves Agències de l'espai i van començar a participar. L'exploració de l'espai es va convertir així en un projecte internacional.

A més dels viatges tripulats, s'han enviat a l'espai naus amb instruments que exploren el Sistema Solar: El Voyager, que ha fotografiat de prop gairebé tots el planetes; el Mars Pathfinder, que s'ha passejat per Mart; o el Hubble, un telescopi situat en òrbita i que, fora de l'atmosfera, fotografia l'univers com mai l'haviem vist.

 


  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [Júpiter] [Saturn] [Urà] [Neptú] [Plutó]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploració] [Enllaços]
Capçalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar