La Terra Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploració Mart

La Lluna

És l'únic satèl.lit natural de la Terra i l'únic cos del Sistema Solar que podem observar en detall a ull nu o amb instruments senzills.

La Lluna reflecteix la llum solar, de manera diferent segons el lloc on es trobi. Gira al voltant de la Terra i sobre el seu eix en el mateix temps: 27 dies, 7 hores i 43 minuts. Això fa que ens presenti sempre la mateixa cara.

No té atmosfera ni aigua, per això la seva superfície no es deteriora amb el temps, si no és per l'impacte ocasional d'algun meteorit. La Lluna es considera fosilitzada.

El 20 de juliol de 1969, Neil Armstrong es va convertir en el primer home que trepitjava la Lluna, formant part de la missió Apollo XI. Els projectes lunars han recollit prop de 400 kg. de mostres que els científics analitzen.

Dades sobre La Lluna La Terra
Tamany: radi equatorial 1.737 km. 6.378 km.
Distància mitjana a La Terra 384.403 km.---
Dia: període de rotació sobre l'eix 27,32 dies23,93 hores
Òrbita al voltant de La Terra 27,32 dies---
Temperatura superficial mitjana (dia) 107 º C15 º C
Temperatura superficial mitjana (nit) -153 º C
Gravetat superficial a l'equador 1,62 m/s2 9,78 m/s2
Ampliar les imatges
de la Lluna
Foto de l'exploració de la Lluna La Terra vista des de la Lluna Dibuix de l'interior de la Lluna

Les Fases de la Lluna.

Com que la Lluna gira a l'entorn de la Terra, la llum del Sol li arriba desde posicions diferents, que es repeteixen en cada volta. Quan il.lumina tota la cara que veiem s'anomena lluna plena. Quan no la veiem és la lluna nova. Entre aquestes dues fases només es veu un bocí, un quart, que va creixent o minvant.

Les primeres civilitzacions ja mesuraven el temps comptant les fases de la Lluna. Una setmana és el que dura cada fase, i un mes s'aproxima a la durada de tot el cicle.

 


Passejant per la Lluna.

La cara oculta de la Lluna.

Els eclipsis

De vegades, el Sol, la Lluna i la Terra es situen formant una línia recta. Aleshores es produeixen ombres, de manera que la de la Terra cau sobre la Lluna o a l'inrevés. Són els eclipsis.

Quan la Lluna passa pel darrera i es situa a l'ombra de la Terra, es produeix un Eclipsi de Lluna (dibuix, esquerra). En canvi, quan la Lluna passa entre la Terra i el Sol, el tapa i es produeix un Eclipsi de Sol (dreta).

Si un astre arriba a ocultar totalment l'altre, l'eclipsi és total, si no, és parcial. Algunes vegades la Lluna es posa davant del Sol de manera que només n'oculta el centre. Aleshores l'eclipsi té forma anular, d'anell.


  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [Júpiter] [Saturn] [Urà] [Neptú] [Plutó]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploració] [Enllaços]
Capçalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar