Neptú Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploració Cometes

Plutó

És el planeta més petit i el que s'allunya més del Sol. Es va descobrir al 1930, però és tant lluny que fins ara hem tingut poca informació. És l'únic que encara no ha estat visitat per cap nau terrestre.

Generalment, Plutó és el planeta més llunyà. Però la seva òrbita és molt excèntrica i, durant 20 dels 249 anys que triga a fer-la, és més proper al Sol que Neptú.

L'òrbita de Plutó també és la més inclinada, 17 º. Per això no hi ha perill que es trobi amb Neptú. Quan les òrbites es creuen ho fan prop dels extrems de manera que, en vertical, les separa una enorme distància.

Va fer la màxima aproximació al setembre de 1989 i continuà dins l'òrbita de Neptú fins al març de 1999. Ara s'allunya i no tornarà a creuar aquesta òrbita fins al setembre del 2226.

Plutó té un satèl.lit molt especial: Caront. Té 1.172 Km. de diàmetre i és a menys de 20.000 Km. del planeta. Amb el temps, la gravetat ha frenat les seves rotacions i ara es presenten sempre la mateixa cara.

De fet, la rotació d'aquesta parella és única en el Sistema Solar. Sembla com si estessin units per una barra invissible i giressin a l'entorn d'un centre situat en la barra, més proper a Plutó, que té 7 vegades més massa que Caront.

Per la seva densitat, Plutó sembla fet de roques i gel. En canvi, el seu satèl.lit és molt més lleuger. Aquesta diferència fa pensar que es van formar separadament i, després, es van juntar.

Plutó té una fina atmosfera, formada per nitrogen, metà i monòxid de carboni, que es congela i cau sobre la superfície a mesura que s'allunya del Sol. La NASA prepara la missió Plutó Express per tal que arribi a Plutó al 2008, abans que l'atmosfera es congeli. Seran un parell de naus petites i ràpides que passaran a menys de 15.000 Km. del planeta.

Dades sobre Plutó La Terra
Tamany: radi equatorial 1.160 km.6.378 km.
Distància mitjana al Sol 5.913.520.000 km.149.600.000 km.
Dia: període de rotació sobre l'eix 153 hores23,93 hores
Any: òrbita al voltant del Sol 248,54 anys1 any
Temperatura superficial mitjana ? -230 º C *15 º C
Gravetat superficial a l'equador 0,4 m/s2 9,78 m/s2
* La temperatura pot variar molt entre el punt de l'òrbita més proper al Sol i el més llunyà. La diferència és de més de 2.500 milions de Km.
Ampliar les imatges
del planeta Plutó
Foto del planeta Plutó Foto de la rotació de Caront Mapa de la superficie de Plutó


Caront i Plutó des del Telescopi Espacial Hubble.

Fotos del Hubble que demostren la rotació de Plutó.

  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [Júpiter] [Saturn] [Urà] [Neptú] [Plutó]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploració] [Enllaços]
Capçalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar