Plutˇ Sistema Solar El Sol Planetes Asteroides Cometes Meteorits Exploraciˇ Meteorits

Cometes

Els homes primitius ja coneixien els cometes. Els mÚs brillants es veuen molt bÚ i no s'assemblen a cap altre objecte del cel.

Semblen taques de llum, sovint borroses, que van deixant un rastre o cabellera. Aix˛ els fa atractius i els envolta de mÓgia i misteri.

Els cometes sˇn cossos frÓgils i petits, de forma irregular, formats per una barreja de substÓncies dures i gasos congelats.

En general, l'˛rbita dels cometes Ús molt mÚs allargada que la dels planetes. En una punta els pot apropar molt al Sol i, en l'altra, els pot allunyar mÚs enllÓ de l'˛rbita de Plutˇ.

Quan un cometa s'acosta al Sol i s'escalfa, els gasos s'evaporen, desprenen partÝcules s˛lides i formen la cabellera. Quan es torna a allunyar, es refreda, els gasos es gelen i la cua desapareix.

En cada passada perd matŔria. Finalment, nomÚs queda el nucli rocˇs. Molts astr˛noms creuen que hi ha asteroides que sˇn nuclis pelats de cometes.

Hi ha cometes amb perÝodes orbitals curts i, d'altres, llargs. N'hi ha que no superen mai l'˛rbita de J˙piter i d'altres que s'allunyen molt, fins que abandonen el Sistema Solar i ja no tornen.

La foto de l'esquerra Ús el cometa Kohouotek, que va passar prop de la Terra al gener de 1974. Havia estat detectat molt lluny, quan travessava l'˛rbita de J˙piter.

El cometa Encke, que tÚ l'˛rbita molt curta, s'acosta cada tres anys i tres mesos. NomÚs es veu amb un bon telescopi. En canvi, el famˇs Halley, que ens visita cada 76 anys, i el Rigollet, que ho fa cada 156, sˇn encara brillants.


SeqŘencia d'imatges del cometa 1993a Mueller
Ampliar les imatges
de Cometes
Foto del cometa Hale-Bopp Foto del cometa Ikeya-Zhang Fotos del cometa Linear


El Halley fotografiat per la nau Giotto al marš de 1986.

El cometa West, amb les seves cues de plasma i pols.

  Fotos del Sistema Solar     Fotos de l'Univers     Textos d'Astronomia  


Portada
[Sistema Solar] [Sol] [Planetes] [Mercuri] [Venus] [Terra]
[Lluna] [Mart] [J˙piter] [Saturn] [UrÓ] [Nept˙] [Plutˇ]
[Asteroides] [Cometes] [Meteorits] [Exploraciˇ] [Enllašos]
Capšalera

Tornar a l'inici:  Astronomia Educativa. Univers i Sistema Solar