Personatges famosos
Astronomia

Cassini, J˙piter i les distÓncies en el Sistema Solar

Altres seccions
Cassini, Giovanni Domenico (1625-1712). Famˇs astr˛nom nascut a ItÓlia el nom del qual estÓ principalment unit a l'anomenada divisiˇ de Cassini. Al 1650, amb nomÚs vint-i-cinc anys d'edat, va ser professor d'Astronomia a la Universitat de Bolonya, arribant a ser catedrÓtic. En aquesta ciutat, a la catedral de Sant Petroni, va fer trašar l'immens quadrant que travessa obliquament el s˛l de l'esglÚsia i per mitjÓ del qual va corregir les taules del moviment del Sol.

Al 1665 va descobrir el moviment de rotaciˇ de J˙piter al voltant del seu propi eix i va mesurar la seva durada, fent el mateix al 1666 amb el de Mart. Va calcular els perÝodes rotacionales de J˙piter, Mart i Venus, i al 1668 va elaborar les taules dels moviments dels quatre satŔlĚlits de J˙piter descoberts per Galileu (Olaf Roemer va utilitzar aquests resultats per a calcular la velocitat de la llum).

Al 1669 va ser nomenat director de l'Observatori Astron˛mic de ParÝs, convidat pel ministre francŔs Colbert. AquÝ va descobrir, entre 1671 i 1674 , quatre satŔlĚlits de Saturn fins aleshores desconeguts (Japetus, Rhea, Tetis i Dione), batejats per ell com "Ludovici" en honor del "Rei Sol"; i al 1675, va observar una discontinuidad (detectada 10 anys abans per William Balle) que ara es coneix com a divisiˇ de Cassini.

Va observar durant diversos anys, juntament amb el seu deixeble Fatio, la llum zodiacal i per primer cop, al 1683, va posar en relleu la seva naturalesa extraterrestre i no meteorol˛gica. Va descobrir que l'eix de rotaciˇ de la terra no estava situat perpendicularment a la eclÝptica, com s'havia cregut fins llavors, i que les seves posicions successives a l'espai no eren paralĚleles entre si; va afegir al satŔlĚlit de Saturn descobert per Huygens quatre mÚs, i va presentar a l'AcadŔmia les seves investigacions sobre el calendari indi.

El seu Ŕxit mÚs important va ser establir el primer cÓlcul ajustat a les dades d'avui dia (nomÚs un 7% per sota del valor actual) de la distÓncia existent entre la Terra i el Sol. Va arribar a aquests resultats mitjanšant l'observaciˇ de Mart des de ParÝs (alhora que Richter feia el mateix des de la Guayana francesa a 10.000 km. de distÓncia). Va calcular la distÓncia de Mart a la Terra i va determinar les distÓncies dels altres planetes al Sol (basant-se en la tercera llei de Kepler). Va morir cec, probablement a causa de els llargs anys dedicats a l'observaciˇ del cel, desprÚs d'haver dictat la seva autobiografia.

Com a director a ParÝs, el van succeir una dinastia de Cassinis: el seu fill Giacomo, anomenat Cassini II, desprÚs d'ell el seu nebot CessÚs Francesco, Cassini III, i finalment el seu nebot-nÚt Giacomo Domenico, Cassini IV. Les seves obres s'han publicat amb el tÝtol d'Opera Astron˛mica.

Aquesta pÓgina forma part del lloc: Astronomia Educativa: Univers i Sistema Solar