Personatges famosos
Astronomia

Heisenberg i el principi d'incertesa

Altres seccions
El físic alemany Werner K. Heisenberg és conegut sobre tot per formular el principi d'incertesa, una contribució fonamental al desenvolupament de la teoria cuàntica. Aquest principi afirma que és impossible mesurar simultàniament de forma precisa la posició i el moment lineal d'una partícula. Heisenberg va ser guardonat amb el Premi Nobel de Física al 1932. El principi d'incertesa va exercir una profunda influència en la física i en la filosofia del segle XX.

Werner Karl Heisenberg va néixer el 5 de desembre de 1901 a Würzburg i va estudiar a la Universitat de Munich. Al 1923 va ser ajudant del físic alemany Max Born a la Universitat de Gotinga, i des de 1924 a 1927 va obtenir una beca de la Fundació Rockefeller per a treballar amb el físic danès Niels Bohr a la Universitat de Copenhaguen.

Al 1927 va ser nomenat professor de física teòrica en la Universitat de Leipzig. Després va ser professor en les universitats de Berlín (1941-1945), Gotinga (1946-1958) i Munich (1958-1976). Al 1941 va ocupar el càrrec de director de l'Institut Kaiser Wilhelm de Química Física, que en 1946 va passar a anomenar-se Institut Max Planck de Física.

Va estar a càrrec de la investigació científica del projecte de la bomba atòmica alemanya durant la II Guerra Mundial. Sota la seva direcció es va intentar construir un reactor nuclear en el qual la reacció en cadena es portés a terme amb tanta rapidesa que produís una explosió, però aquests intents no van tenir èxit. Va estar presoner a Anglaterra després de la guerra. Va morir en 1976.

Heisenberg, un dels primers físics teòrics del món, va realitzar les seves aportacions més importants en la teoria de l'estructura atòmica. Al 1925 va començar a desenvolupar un sistema de mecànica cuàntica, denominat mecànica matricial, en el qual la formulació matemàtica es basava en les freqüències i amplituds de les radiacions absorbides i emeses per l'àtom i en els nivells d'energia del sistema atòmic.

El principi d'incertesa va ocupar un important paper en el desenvolupament de la mecànica cuàntica i en el progrés del pensament filosòfic modern. Al 1932, Heisenberg va ser guardonat amb el Premi Nobel de Física. Entre els seus nombrosos escrits es troben Els principis físics de la teoria cuàntica, Radiació còsmica, Física i filosofia i Introducció a la teoria unificada de les partícules elementals.

Aquesta pàgina forma part del lloc: Astronomia Educativa: Univers i Sistema Solar