Personatges famosos
Astronomia

Percival Lowell i els canals de Mart

Altres seccions
Percival Lowell (1855-1916), astrònom nord-americà que va realitzar observacions significatives dels planetes. És conegut per propugnar l'existència de canals a la superfície de Mart, i convertir aquests suposats canals en la prova evident que havia vida intel·ligent en aquell planeta.

Va néixer a Boston, Massachusetts, i va estudiar a la Universitat d'Harvard. Va viatjar a Japó i Corea des de 1877 fins 1893 i posteriorment va escriure llibres sobre Àsia oriental. Al 1894 va fundar i va ser director de l'Observatori Lowell a Flagstaff, Arizona.

Va tenir coneixement dels estudis realitzats a Itàlia per l'astrònom Giovani Schiaparelli (1835-1910) sobre la geografia de Mart, estudis que havien dut a la determinació de l'existència d'un reticulat de línies amb una longitud de milers de quilòmetres, els anomenats canals.

Lowell va interpretar aquelles estructures com a excavacions construïdes pels habitants del planeta per a transportar l'aigua de les zones polars a les àrides terres de l'equador. Aquestes deduccions van ser considerades bastant fantàstiques per la majoria dels científics de l'època.

Des de 1902 fins a la seva mort, va ser professor no resident d'astronomia en l'Institut de Tecnologia de Massachusetts. Lowell es va dedicar també a analitzar el moviment dels dos planetes extrems coneguts: Urà i Neptú. De la irregularitat de les seves òrbites va deduir que allí devia haver un novè planeta. El va buscar activament des del seu observatori, però sense resultat.

Catorze anys després de la mort de Lowell, el planeta va ser descobert per Clyde Tombaugh, al mateix observatori que Lowell havia fundat i dirigit. Malgrat això, la seva massa és tan petita que no podia provocar les presumptes pertorbacions observades per Lowell. Per tant, avui es considera que el descobriment de Plutó deu atribuir-se més a la casualitat que a una previsió científica.

Entre les seves obres es troben Mars and Its Canals (Mart i els seus canals, 1906) i The Genesis of the Planets (Gènesi dels planetes, 1916).

Aquesta pàgina forma part del lloc: Astronomia Educativa: Univers i Sistema Solar